הזקנה בימינו נמשכת כשניים עד שלושה עשורים, שבהם האדם יכול – ורוצה – להיות פעיל, חיוני, רלוונטי ומחובר לחיים ולחברה. ביום העיון להשקת תוכנית הלימודים "גוונים של זקנה" הוצגה החשיבות המכרעת של פעילות יצירתית בשליש השלישי של החיים
עשרות משתתפים מתחומי הטיפול השונים הגיעו ליום העיון להשקת תוכנית הלימודים "גוונים של זקנה", שתיפתח בשנה"ל הקרובה במכללה לחברה ואמנויות.
ד"ר דברת הראל, מרכזת התוכנית, הציגה את גישת "טווח החיים", שלפיה האדם מוסיף להתפתח לאורך כל חייו. הדרך כמסלול חיים, לאו דווקא לינארי.
"אנשים יכולים להתבטא באופן יצירתי לאורך כל מעגל החיים," אומרת דברת. "היבטים שונים של יצירתיות נשמרים גם כאשר יש ירידה בזיכרון ובתפקודי השפה. יש יכולות שממשיכות להתפתח בגילים מבוגרים מאוד, כמו דמיון, והיכולת להפיק הנאה ועניין מיצירה אומנותית.
"האומנות משקפת מה קורה במוחם של חולי דמנציה ואלצהיימר, בפרט ובקרב זקנים בכלל. לפעילות יצירתית יש חשיבות מכרעת בחייהם של אנשים זקנים. היכולות היצירתיות מפצות על התפקודים שנפגעו, והאדם הזקן לא רק רוצה להשתנות, אלא גם יכול להשתנות."
הרחבת התפיסה הטיפולית
לטיפול בהבעה ויצירה יש תפקיד מרכזי וחשוב בחולי דמנציה ואלצהיימר – כך הראתה ביום העיון ד"ר אילת דסה, מטפלת במוזיקה ומדריכה ומרצה בתוכנית לתרפיה במוזיקה באוניברסיטת בר אילן מתמחה בעבודה עם מבוגרים. "המוסיקה ממלאת תפקיד חשוב ומכריע בגיל המבוגר. בהיעדר שפה – אחרי פגיעה נוירולוגית בעקבות אירוע מוחי, דמנציה או אלצהיימר – המוזיקה מסייעת בארגון רכיבי השפה, מחזקת את המוטיבציה ואת תחושת הזהות," אומרת אילת. "טיופ במוזיקה הוא הרחבה של התפיסה הטיפולית. לעתים אנשים אומרים: 'אני מטפל רגשי, לא שיקומי' – וזוהי תפיסה מוטעית, כי המוזיקה לא רק משקמת ומשמרת יכולות אלא היא מחוללת פלאים גם ברובד הרגשי."
רוצים להישאר רלוונטיים
ד"ר ורדה גרין, עובדת סוציאלית וגרונטולוגית, מרצה בביה"ס לעבודה סוציאלית באונ' ת"א ובמכללה לחברה ואמנויות, דיברה על תופעת הגילנות ועל ההגדרה החברתית של המונח "זקן".
בארץ חיים היום כ-10,000 בני 95 ויותר, ותוחלת החיים בישראל היא מהגבוהות בעולם. "הזקנים לא רוצים להיות זקנים. הם רוצים להמשיך לעבוד, ליצור, להתנדב, להיות פעילים חברתית ומעורבים פוליטית. להיות רלוונטיים."
'מסכת הזיקנה' גוברת על כל מאפיין אחר באישיותנו – מין, מוצא, עדה, תרבות, השכלה ומקצוע. יש כאן פרדוקס – כי כולנו רוצים להזדקן – כלומר להאריך ימים – אבל לא 'להיות זקנים'."
"אנחנו הרבה מעבר לתאריך הלידה שלנו. והיום הדגש הוא לא רק על אריכות חיים, אלא גם על איכות החיים."
לפרטים נוספים והרשמה לתוכנית לימודי התעודה "גוונים של זקנה" התקשרו למחלקת הייעוץ וההרשמה, טל': 09-8656501 שלוחה 1
למידע על מגוון לימודים מתקדמים למטפלים באמנויות לחצו כאן