יום עיון בנושא "האחר (הזה) הוא אני". הדרה ושייכות

21 ביוני 2019 08:30 - 13:30

כל חוויה קבוצתית באשר היא מזמנת תחושות של הדרה ושייכות. נפגוש את ההדרה משני צידיה –   המודר והמדיר ובאמצעות התנסות נתבונן ונחווה תפקידים אלו בתחנות חיינו.

מורנו, אבי הפסיכודרמה, האמין ביכולת לראות את המציאות והעצמי דרך עיני האחר באמצעות טכניקת חילוף התפקידים המאפשרת התבוננות דרך עיניי הזולת גם כשהוא אחר, שונה, או זר.

ביום העיון תינתן הזדמנות לגעת בדפוסים של הדרה ושייכות,  בחיפוש אחר דרכים שהתנועה בהן תפתח בפנינו אופקים נוספים לעצמינו ולאחרים שסביבנו.

תכנית יום העיון

חלק א
09:00-08:30 התכנסות וחלוקה לסדנאות
09:00-10:15 "אמפתיה בפעולה"

בשנים האחרונות גוברת המודעות בתקשורת ובמוסדות חינוכיים רבים, לצורך בחינוך לאמפתיה על ידי התנסות.
אמפתיה היא אמנות נרכשת. היא משחק תפקידים מתוך בחירה מודעת,  בהרצאה נרחיב על פרדוקס השחקן והמטפל ועל אמפתיה, הזדהות והרחקה בתפקידים השונים.

מר חנן שניר, ראש התוכנית טיפול בפסיכודרמה
אחד מבימאי התיאטרון המובילים בישראל, זוכה פרס מפעל חיים של התיאטרון הישראלי, ובמאי הבית של תיאטרון הבימה

10:15-10:30 הפסקה וכיבוד קל
חלק ב – סדנאות מקבילות
10:30-12:45 "חידת הספינקס"

מי הולך בבוקר  על ארבע ,בצהריים על שתיים ובערב על שלוש?
החידה העתיקה מהמיתולוגיה היוונית  נשאלה הרבה לפני שהספינקס מהעיר תבאי פגש את המשתקמים במחלקת אשפוז יום בבית חולים שיקומי "בית לווינשטין" . אדיפוס ענה על החידה בפשטות:  האדם.

נתבונן על האדם במצבי משבר פיזי, נפשי וחברתי, בעקבות פציעה, נכות ואובדן, ועל כוחה של הפסיכודרמה באיחוי חלקיי הנפש וביחסיו של היחיד עם משפחתו וסביבתו.
נחווה את ההוויה הפסיכודרמטית המאפשרת ראייה חברתית מכילה של  השונה בתוך הקהילה והקבוצה, ונפגוש את התנועה הספונטנית המייצרת מרחב של חסד וקבלה.

גב' סמדר הלוי צוברי – פסיכודרמטיסטית MA, מנחת קבוצות, מרצה ומטפלת. עובדת בבית לוינשטיין חמש עשרה שנה.

10:30-12:45  "מסע הגיבור והדרה עצמית"

האם  הכרה בכוחותינו מותנית ביכולתנו לשהות במרחב ההדרה?
בסדנה נתבונן על תחושות של שייכות והדרה בקבוצה כשלם באמצעות הסוציומטריה בפעולה.
הקבוצה תשמש מרחב התרחשות וחקירה  לביטוי חלקים בזהות המעזים לשלם את מחיר אי השייכות כדי לממש את העצמי. נסיים  בשיתוף של חוויות משני צידי המתרס כמודרים ומדירים, משתייכים ושייכים

מר הרנן פאבלוקס MA EXTH פסיכודרמה, חבר במכון הישראלי לאנליזה קבוצתית,
מרצה בבית הספר לחברה ואמנויות. מטפל במשרד החינוך, בקליניקה פרטית ומנחה קבוצות למבוגרים ולמתבגרים באנליזה קבוצתית ופסיכודרמה.

10:30-12:45 "עליסה בארץ המראות"

בסדנה נחקור את אפקט המראות בחיינו. זו הישירה, זו ההפוכה.
נבקש להבין טוב יותר את מקור הקושי החבוי במערכת יחסים מאתגרת בחיינו , ונסלול דרך לקשר החשוב ביותר שיש לנו בחיים – מערכת היחסים עם עצמנו.
איך לומדים לחיות בשלום עם האחר?
איך לומדים לחיות בשלום עם עצמנו?

נעבוד דרך הכלי הפסיכודרמטי בשילוב דמיון מודרך, כחלק מהמסע האישי – קבוצתי שלנו אל האחר, אל עצמנו.

גב' שרונה אסלמן – פסיכודרמטיסטית MA,. מייסדת ומנהלת שותפה במכללת אבני דרך. במאית תיאטרון קהילתי, מרצה ומנחת קבוצות במגוון רחב של אוכלוסיות,  ביניהם: ילדים, נוער בסיכון, מעגלי נשים , לסלי קולג׳ ועוד.
ניהלה תחום דרמה וטיפול בעמותת לה״ב ( יצירה קולנועית חברתית) בעלת קליניקה פרטית, במסגרת עבודתה פיתחה קלפי אימון לנשים ואנשי מקצוע "מתנה לכל יום"

10:30-12:45 "גשרים במקום חומות – הדרה ושייכות ומה שביניהם בראי הפסיכודרמה"

הדרה – מילה שבמשמעותה גלומים גלות וכאב, קיבלה יחוס מלכותי ומלא הוד והדר בשמה.
דואליות זו מתקיימת בתוכנו.
במסגרת הסדנה, נחקור את הכוחות המודעים והלא מודעים בהקשרה של תופעת ההדרה,
ננוע במרחב שבין הדרה לשייכות ונפגוש את עצמנו במצבים משתנים בחיינו. בתהליך ההתנסות נוכל לפרק ולהרכיב את פאזל התפקידים שבתוכנו, בהתייחסות לתפקיד המדיר (את האחרים ואת עצמנו) המודר, השייך והלא שייך.

גב' שרון וולף פסיכודרמטיסטית MA. בעלת נסיון טיפולי מגוון מאז 2005.

13:00-13:30 סיכום ושיתוף בקבוצה הגדולה

גב' אורית מס גולדמן פסיכודרמטיסטית ואנליטיקאית קבוצתית. בוגרת ביהס לפסיכותרפיה ומדריכה רשומה. מרצה במכללה ומדריכה במרכז אלה. בעלת קליניקה פרטית ליחידים ולקבוצות.

צוות היגוי יום העיון –
אורית מס גולדמן, הרנן פאבלוקס, ורד נהרין, ישראל גרופר ושרון וולף.

*כל המנחים הם בוגרי לסלי, כיום בית הספר לחברה ואמנויות – הקריה האקדמית אונו

יום העיון יתקיים בבית הספר חברה ואמנויות – הקריה האקדמית אונו, רח' האורזים 10, נתניה

יום העיון פתוח לקהל הרחב – עלות ההרשמה למשתתף: 50 ש"ח.

להרשמה פנו לגב' מירב וולמן בטלפון 09-8656501 שלוחה 217