טראומה כהזדמנות לצמיחה

בימים אלה חווה החברה הישראלית טלטלה חסרת תקדים. לנוכח המצב, החליטו בבית הספר לחברה ואמנויות-אונו לשלב החל מהסמסטר הקרוב את לימודי הטראומה בתוכנית לתואר שני בחברה ואמנויות, על מנת להעניק לסטודנטים כלים לטיפול וצמיחה מתוך טראומה.

החל מהשבעה באוקטובר מצויה החברה הישראלית במצב חדש. מאז שפרצה המלחמה שגבתה חייהם של רבים כל כך חפים מפשע, מצאה עצמה החברה הישראלית על כל גווניה בטלטלה נפשית שלא הייתה מוכרת גם בתקופות קשות קודמות.

למעשה, מצויה החברה הישראלית בסוג של טראומה, תוך ניסיון לעכל ולהבין את שעבר עליה. בקריה האקדמית אונו זיהו את המצוקה המתהווה הזו ואת המחסור בכלים לטפל בטראומה שפוגעת בכולם, החל מילדים ועד למבוגרים, ולנוכח המצב הוחלט לפתוח תוכנית שתפעל החל מחודש פברואר הקרוב במסגרת לימודי תואר שני בחברה ואמנויות, ולשלב בתוכנית שקיימת כבר עשר שנים לימודי טראומה.

התוכנית מבוססת על ארבעה עוגנים מרכזיים: הנחיית קבוצות, אומנויות, החברה הישראלית וקורסים מחקריים. לימודי הטראומה ישולבו בכל אחד מהעוגנים הללו, יעשירו אותם ויתנו לסטודנטים כלים להתמודדות עם המציאות שנכפתה עלינו.

"יש סוגים שונים של טראומות שפוקדות את החברה הישראלית וכולנו מושפעים מהעניין״, מסבירה ראש התוכנית לתואר שני בחברה ואמנויות, פרופ' מרים גולן. ״בתוכנית שפיתחנו נקנה לתלמידים ידע ומיומנויות לעבוד עם קבוצות ולשלב כלים אומנותיים בתהליכי העבודה.

״אפשר גם לצמוח מהטראומה״, ממשיכה פרופ' גולן. ״בתוכנית נלמד איך אפשר להתגבר על האתגרים, וכיצד ניתן לנתב את עצמנו לכיוונים חיוביים. נקודת המבט שלי, היא שכולנו באותה סירה. רוב האנשים שחיים בישראל עברו טלטלה כזו או אחרת, ואני מאמינה שרוב האנשים גם יתגברו עליה. לפעמים צריך לתת כתף".

"בקריה האקדמית אונו אנחנו רואים זאת כצו השעה, להעשיר את אלה שעובדים עם ילדים בגנים, בבתי ספר ובמסגרות חברתיות שונות. לאפשר להם לדבר לשתף להעלות מחשבות, להשתמש בכוחה של הקבוצה. לרתום את הכוח שהקבוצה נותנת כדי לקדם את ההחלמה".

במבט על החברה הישראלית, אומרת פרופ' גולן: ״החברה הישראלית מוכיחה את עצמה. אני מחזיקה בתקווה ואמונה שיהיה טוב. אני מאוד מקווה שנוכל לשמר את מה שקרה בעת משבר, את האחדות שנוצרה, ולהביא לצמיחה ולחיבור בין יהודים וערבים ודתיים וחילונים. אני מאמינה שנצליח, כי אנחנו פשוט חייבים להצליח. אין לנו בית אחר, אין לנו ארץ אחרת ואני רוצה להנחיל את התקווה הזו גם לסטודנטים".

לפרטים ומידע נוסף על לימודי תואר שני בחברה ואמנויות עם הנחיית קבוצות התמקדות בטראומה, כאן בקישור.